Znatne količine zlata i srebra pronađene prilikom izgradnje Koridora 11

Za 2021. godinu, zaključuje se u delu dokumenta koji bavi geološkim istraživanjima metala duž koridora, planiran je nastavak geoloških istraživanja na Koridoru 11

327

Značajna nalazišta zlata i povišeni sadržaji srebra pronađeni su 2018. godine tokom pripremnih radova na izgradnji Koridora 11, piše u Pravilniku o utvrđivanju Godišnjeg programa osnovnih geoloških istraživanja za 2021. godinu, prenosi Ekapija.


Istraživanja ležišta dragocenih metala u Srbiji traju do 2024. godine, a pored Koridora 11 obavljaju se i na planinama Golija i Ozren.

Na lokalitetu Munjino brdo, koji se nalazi na trasi Koridora 11 između Preljine i Požege, dobijeni su sadržaji zlata od 5,74 ppm i srebra od 0,7 ppm, piše između ostalog u Pravilniku o utvrđivanju Godišnjeg programa osnovnih geoloških istraživanja za 2021. godinu koji je doneo ministar rudarstva i energetike krajem marta.

Oznaka ppm (parts per million na engleskom jeziku), odnosi se na milioniti deo celine, a ruda zlata može da se ekonomično da se iskopa već sa 0,5 ppm, dok se rudama zlata niske klase smatraju one sa manje od 5 ppm zlata.

Tokom 2019. godine, istraživanja su obavljena na delu Koridora 11, takođe između Preljine i Požege, kod lokaliteta Prilipac, a nastavljena su istraživanja na lokalitetu Ivanovci kod Ljiga gde su potvrđeni povišeni sadržaji retkih metala: berilijuma, niobijuma, volframa, srebra i torijuma.

Tokom 2020. godine, kako se navodi, najveći obim istraživanja bio je usmeren na terene između Preljine i Požege, takođe na Koridoru 11, na kojima se grade tuneli Laz i Munjino brdo.

Na ulazu u tunel Munjino brdo u grafitičnim škriljcima i filitima registrovani su povišeni sadržaji hroma i srebra, a na izlazu iz tunela registrovani su povišeni sadržaji hroma, mangana, srebra i kobalta.

Istraživanja duž novih koridora u Srbiji vršena su i ranije, a u 2016. godini najveći obim osnovnih geoloških istraživanja obavljen je na koridorima 11 i 10. Na području Takovo – Preljina tada su otkrivene „interesantne mineralizacije antimona, hroma, nikla i žive“, dodaje se u Pravilniku.

Geološka istraživanja su na području Takovo – Preljina nastavljena i 2017. godine, kao i na području izgradnje trase Koridora 10, od Niša do Pirota. Tada su presečene dve metalogenetske zone: Ridanjsko-krepoljinska i Borska metalogenetska zona, u kojima su konstantovane kako se naglašava „vrlo interesantne mineralizacije bakra i zlata“.

Za 2021. godinu, zaključuje se u delu dokumenta koji bavi geološkim istraživanjima metala duž koridora, planiran je nastavak geoloških istraživanja na Koridoru 11, odnosno na deonici Preljina – Požega, ali i na putnom pravcu Ruma – Šabac – Loznica, kao i na svim drugim putnim pravcima čije trase prolaze kroz geološki interesantna područja.

Srbija od 2018. godine plemenite metale traži i na planini Goliji u blizini Ivanjice, kao i na Ozrenu blizu Sokobanje. Rezultati tih istraživanja pokazali su, kako piše u istom Pravilniku, da se radi o vrlo perspektivnim terenima u smislu nalaženja najvrednijeg plemenitog metala.

Na Goliji je te godine registrovana značajna količina zlata, a 2019. godine, na širem prostoru Ozrena i Golije od oko 200 kvadratnih kilometara, ponovo su pronađeni visoki sadržaji zlata koji nisu zabeleženi i u prethodnim istraživanjima.

Istraživanja na tim planinama nastavljena su i tokom 2020. godine, a na tom području planirana su i tokom 2021. godine kao i na prodručju prema Zlataru i Priboju.

Završetak istraživanja plemenitih metala u Srbiji, kako se dodaje, planira se 2024. godine.


Pogledaj: Počinje prijava za još 20.000 turističkih vaučera za odmor u Srbiji

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here