Расту водостаји река: Бродарево најугроженија тачка од поплава, у Сјеници цела насеља поплављена

У Лучанима исељена једна породица

Фото: Printscreen/RTS

СЈЕНИЦА – Због обилне кише и изливања река у Пријепољу и Сјеници проглашена је ванредна ситуација.


Из Црне Горе стижу нови обилни дотоци, па је на Лиму подигнут још један насип да се заштити Бродарево.

Бродарево најугроженија тачка од поплава, ситуација тренутно под контролом

Директор Србијавода Горан Пузовић изјавио је данас да је Бродарево најугрожена тачка од поплава јер је током ноћи на том простору падала обилна киша, али је тренутно ситуација под контролом и предузимају се све превентивне мере како би се заштитили животи и имовина грађана.

Пузовић је за ТВ Прва рекао да је водостај на Лиму јутрос порастао за 12 центиметара и да се очекује даљи раст до поднева, али да је за сада ситуација под контролом.

„Уличне воде и сви потоци који се крећу према Пријепољу и према селима су велики али немамо нигде за сада угрожене куће. У Бродареву смо поставили ноћас још једну линију одбране, то је тачка која је најугроженија и спроводимо све мере“, казао је Пузовић.

Он је додао да се у осталим деловима Србије у којима је било критично због поплава ситуација смирује, те да се у Сјеници река Грабовица повукла у своје корито, а талас падавина се премешта према југу и југоистоку.

„Доле смо на терену и споводимо превентивно све мере ради заштите живота и имовине грађана“, навео је он.

Он је истакао да су предузете превентивне мере како би се заштитило најугроженије подручје у Бродареву и да су вреће са песком поређане на неким местима на мостовима где може доћи до изливања, а на терену је и тешка механизација.

„Ноћас смо одрадили и заштитни зид у Бродареву, то су оперативне мере које заједно са Сектором за ванредне ситуције спроводимо на најугроженијем подручју“, навео је Пузовић.

Сјеница: Цела насеља су поплављена

Услед обилних падавина које су захватиле претходних дана југозапад Србије дошло је и до изливања река на територији општине Сјеница, а према речима Муниба Мујагића, председника те општине, ситуација је овог јутра јако тешка.

„Ситуација је катастрофална. Много је теже јутрос него што је било током јучерашњег дана. До јутрос у три сата ништа није указивало да ће оволико порасти ниво Грабовице. Све се било смирило. Али од 3 сата јутрос је водостај Грабовице нагло порастао и на многим местима река се излила. Цела насеља су поплављена. Јако је тешка ситуација“, рекао је за Танј                         уг Мујагић.

Иначе, припадници Секотра за ванредне ситуације, Србијаводе обезбеђују места где се током дана очекује врх поплавног таласа.

Лучани: Излила се река Бјелица, исељена једна породица

Водостај реке Бјелице дужином целог тока тренутно је изразито увећан, а река се излила на пољопривредно земљиште у појединим насељеним местима.

Према речима Миливоја Доловића, председника општине Лучани, услед изливања реке Бјелице дошло је до плављења пољопривредног земљишта у селима Живица, Турица и Пухово.

Угрожена су и два путна правца у Вичи и Гучи, додао је Доловић. Како је за Танјуг рекао Милија Миленковића, помоћник председника општине Лучани, једна породица је исељена и у два домаћинства је вода ушла у двориште.

„Ако за сат, два не уђе више то је то, али ако настави онда може бити критично, рекао је он.

Богојављенско пливање за Часни крст на реци Бјелици у Гучи отказано је због апела надлежних републичких органа и временских неприлика као и најављених појачаних падавина.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here